Direct naar de inhoud.
Nijmko Telecom ICT & Beveliging Liftservice Noord

Join(t) Forces Blessurepreventie

Join(t) Forces

SC Stadskanaal en Fysiotherapie Musselkanaal zetten in op blessurepreventie met
Join(t)Forces!

(Update 19/09/23) Na een periode van voorbereidend werk achter de schermen is er op dinsdagavond 19 september een nieuwe stap gezet in de invoering van het Join(t) Forces programma bij onze jeugd. Op korte termijn zullen testen worden afgenomen bij de spelers van de JO13-1 en JO15-1, die als eerste teams gaan werken met dit programma. 

Voordat we hiermee gaan starten is er een bijeenkomst geweest voor de ouders/verzorgers van onze spelers. Om de ouders te voorzien van alle benodigde informatie omtrent dit proces en ook eventuele vragen hierover te beantwoorden hebben Jeroen Prummel, Sanne Hollander en Jorn Wiekens namens Fysiotherapie Musselkanaal dit moment georganiseerd om de onderdelen, waaruit het programma bestaat, uit te leggen.

De komende weken zullen Sanne en Jorn de trainers van JO13-1 en JO15-1 ondersteunen bij het inpassen van het programma binnen hun trainingen. We zijn ervan overtuigd dat er nu eindelijk een start is gemaakt met een veelbelovend programma dat steeds meer spelers in de komende jaren zal behoeden voor vervelende knieblessures.


Sport is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Maar zodra blessures ontstaan, kan de
tol erg hoog zijn. Een tol met soms grote gevolgen op korte, maar ook op lange termijn.
Wat is een probaat middel om de kans op knieblessures te verkleinen?
Join(t)forces: een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up ter preventie
van knie blessures bij kinderen, waardoor de kans op kleine- maar ook ernstige blessures
met 50% afneemt.
Dit programma heeft zijn waarde in de afgelopen 10-15 jaar al bewezen in de Verenigde
Staten en Noorwegen. Naast blessurevermindering geeft deze warming up ook een enorme
verbetering van het prestatievermogen in sport. Deze kans om kinderen niet alleen nu, maar ook in de toekomst te kunnen laten sporten kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan.

Fysiotherapie Musselkanaal heeft een licentie en is bevoegd om het programma bij onze vereniging te implementeren. Fysiotherapie Musselkanaal is, net als Fysiotherapie Mantinghcentrum Stadskanaal, zakelijk aan onze club verbonden en wil graag meer betekenen. Onlangs is er een inspirerende presentatie gegeven door Fysiotherapie Musselkanaal aan onze Hoofd Jeugd Opleiding, Technische Zaken en het bestuur. Kortom, een prachtig initiatief!

Vanaf dit seizoen starten wij, in navolging op vele verenigingen (uniek in Noord-Nederland), met de implementatie van het Join(t) Forces programma. Er is gekozen om gefaseerd te starten bij de groepen waar het effect het groots verwacht wordt en om te bekijken hoe het bevalt. Uiteraard zal door Fysiotherapie Musselkanaal het proces op de voet begeleid worden en eventueel individuele sporters zullen worden begeleid. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website www.jforces.nl.

Extra info:
Sportzorg management systeem

Het sportzorg management systeem bestaat uit een app. In deze app kan je alle belangrijke informatie rondom de zorg bij SC Stadskanaal zien. Denk aan: waar de AED en EHBO doos hangen, welk ziekenhuis in de buurt is, welke fysiotherapeuten praktijk is aangesloten en wanneer er inloopspreekuren op de club zijn.

Daarbij is er een blessure checker, hierop kan een lichaamsdeel worden aangeklikt en met het beantwoorden van een paar vragen krijgt u een advies voor behandeling. Deze adviezen gaan van schaafwond tot breuk tot andere sport blessures.

De warming-up

De warming-up van Join(t) Forces is een aanvulling op de huidige warming-up. De warming-up wordt aangepast op het niveau van het team en helpt blessures te verminderen en prestaties te verbeteren. Een goede warming-up is erg belangrijk voor de spieren, ligamenten en botten.

Testprogramma

Het testprogramma bestaat uit een korte test die op het veld gedaan kan worden. Tijdens deze test wordt gelet op een aantal aspecten in bewegen die op een verhoogd blessure risico kunnen duiden.

Wanneer er aspecten uit komen die op een verhoogde kans op blessures duidt, kunnen er testen worden gedaan bij Fysiotherapie Musselkanaal. Op basis van die uitslag krijgt de speler adviezen en oefeningen voor het verbeteren van deze aspecten.

Blijkt een speler geen verhoogd risico op blessures te hebben, wordt er geen verdere actie ondernomen.

Nogmaals, de resultaten zijn veelbelovend. Als je de warming-up goed uitvoert en alert bent op signalen van verhoogd risico op knieletsel, verklein je de kans op knieletsel met maar liefst 50 procent. Voorkomen van blessures in plaats van genezen en bij blessures adequaat handelen.

Onze partners